EFSA: seleno ir vitamino B6 kiekiai maisto papilduose turi būti sumažinti

Šiais metais Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė naujas mokslines nuomones dėl vitamino B6 ir seleno maksimalaus toleruotino kiekio (UL). EFSA, išanalizavusi naujausią mokslinę informaciją paskelbė mokslinę nuomonę, kad B6 ir seleno leidžiamos normos maisto papilduose turi būti sumažintos. Tame tarpe B6 vitamino – beveik per pus, kadangi per didelis šių medžiagų suvartojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Pavyzdžiui, gali atsirasti tam tikri fermentų aktyvumo pokyčiai ar įvykti negrįžtami klinikiniai pasikeitimai.

Taigi, šiuo metu leistina vitamino B6 UL suaugusiems asmenims yra 12 mg, kai tuo tarpu anksčiau buvo UL – 25 mg. Seleno UL sumažėjo nuo 300 mg iki 255 mg.

Seleno ir B6 galima aptikti augalinės ir gyvulinės kilmės produktuose. Iš tokių augalinės kilmės natūralių šaltinių yra grūdai, daržovės,  o gyvūninės kilmės – mėsa, žuvis ir kt. produktai. 

Vertinant įprastą Europos gyventojų mitybos racioną, EFSA nuomone europiečiai vien tik su maistu gaunantys seleną ir B6, neviršija leistinų normų. Tačiau naudojantys kartu maisto papildus, kuriuose yra seleno ir B6, tikėtina, kad leistinas šių medžiagų normas – viršys.

Kai kuriuose maisto papilduose gali būti labai dideli kiekiai tam tikrų maistinių medžiagų. Etiketėje turi būti pateikta informacija apie rekomenduojamą maistinių medžiagų kiekį suvartojimą per parą. Todėl notifikuojant maisto papildus su didesniais minėtų medžiagų kiekiais nei nurodyti EFSA mokslinėse nuomonėse, turi būti pateikti dokumentai, pagrindžiantys saugų tokių medžiagų (vitamino B6 ir seleno) kiekio naudojimą.

ES teisės aktuose šiuo metu nėra nustatytų didžiausių leidžiamų maistinių medžiagų (vitaminų ar mineralinių medžiagų)  kiekių maisto papilduose. Kai kurios ES šalys tai padariusios nacionaliniu lygiu. Siekiant sumažinti rizikas, rekomenduojama maisto papildus vartoti atsakingai ir atidžiai skaityti etiketes.

VMVT primena, kad Reglamentas (EB) Nr. 178/2002 nustato, kad maisto tvarkymo subjektai užtikrina, kad maistas atitiktų maisto produktus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus ir tikrina, kad šių reikalavimų būtų laikomasi.  

 

Kiti straipsniai